2009-11-10

Hei sun huipileilles!

Kävin taas Oaxacan Tekstiilimuseossa Museo Textille de Oaxaca. Siellä on näyttely Guatemalan tekstiileistä. Etelä- Amerikan tekstiileissä on ihanan hurjisteleva väri- ja kuviomaailma. Ja huipil on hieno asia: kaunis ja käyttötarkoitukseen sopiva vaatekappale. Näyttelyn tekstiilit ovat 1940 - 60 -luvuilta, mutta täysin perinteiseen tyyliin toteutettuja. Värit ovat synteettisiä värejä, paitsi siniset sävyt aina luonnonindigolla värjättyjä. Tekstiilit sisältävät aina myös symboliikkaa: värien tai kuvioidensa kautta.



Tämä huipil on väriensä puolesta ihan mun ykköslemppari.


Wedding huipil - häissä käytettävä huipil. Upea kirjailu.



Ceremonial huipil - seremoniamenoihin tarkoitettu huipil. Puuvillaa; ruskeat sävyt värjäämätöntä ruskeaa luonnonpuuvillaa (sitähän on siis ruskean ja valkoisen lisäksi myös ainaskin vihreää)



Huipil of brotherhood. Tätä huipilia käytetään myös häissä.

Enkä malta olla laittamatta vielä paria kuvaa päänauhoista (head bands). Tupsut ja nyörit nauhojen päissä symboloivat kaksipäistä käärmettä; taivaan hirviötä. Muuten nauhat kertovat hedelmällisyydestä ja yhteydestä luontoon - elämän antajaan. Ja enhän näitä symboliikka -juttuja muutoin näin ulkoa muistaisi vaan tallensin kameraani myös osan näyttelyteksteistä :)

Tekstiilimuseoon palaan vielä myöhemmin tällä viikolla. Luvassa on luento luonnonvärjäyksestä (in english!) ja museon konservointiosaston yleisöesittely. Bongasin nämä jutut eilen - olinkin jo miettinyt millä väsytystaktiikalla pääsisin pujahtamaan museon insidepiireihin. Haa!


2 kommenttia:

  1. Heippa Ulla! Ihana blogi, ihan kuin pääsisi itsekin matkalle Meksikoon! Ja nuo huipilit sun muut on tosiaan upeita - ja niistähän voi saada inspiraatioita vaikka omiinkin tekemisiin. - Oikein hyvää ja ihanaa oleskelua siellä!

    VastaaPoista
  2. Kiva jos miellyttää. Laitan lisää matskua kun sitä kertyy. Tarkoitus on päästä täällä tosiaan ihan itteensä käsiksi. hHnds on! Eli värjäämään tai oikein liki nenä padassa seuraamaan :)

    VastaaPoista

kerropa kommenttisi - share your comment with us blog readers